woensdag 13 december 2017
Text Size

Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving

Prins Bernhard Cultuurfonds steunt het Stieneo

Persbericht - HELP MEE MET DE SCHOENENEXPOSITIE

Help mee met de schoenenexpositie

Arbeidsters van de Nimco schoenenfabriekDuizenden mensen uit Nijmegen en Omgeving hebben vroeger gewerkt in de schoenenindustrie .In het Rijk van Nijmegen waren er ooit 20 schoenenfabrieken. Wie kent niet Swift, Robinson, de Nimco en  Wellen. Of  Fut uit Ravenstein en Ooievaar en Sneeuwwitje in Groesbeek.

Het kan niet anders of daar is wat van terug te vinden. Wij, van Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en van Stieneo, vermoeden dat heel veel mensen nog een voorwerp hebben dat herinnert aan de schoenenindustrie. We denken dan aan  foto’s, leesten, schoenen, affiches, schoenendozen of andere herinneringen.

Heb jij nog wat liggen dan kun je ons helpen. Die voorwerpen zouden wij graag tentoonstellen.

In de maanden mei, juni en juli 2018 is  in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een tentoonstelling over de schoenenindustrie van Nijmegen en Omgeving. In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis wordt getoond hoe schoenen werden geproduceerd. Ook laten we zien hoe de industrie groot werd en later weer ten onder ging.

In een expositie tonen we veel voorwerpen van de schoenenindustrie. We hebben al veel. We worden bijvoorbeeld geholpen door het Schuhe Museum uit Kleve. Maar we willen ook graag de spullen ten toonstellen die de inwoners van Nijmegen en omgeving hebben. Iemand  heeft nog schoenen in de originele de doos van Robinson, iemand anders heeft een prachtig klokje van Robinson in de vorm van een schoen.

Denk met ons mee over wat onze tentoonstelling nodig heeft. Heb je iets , neem contact met ons op. Alles is welkom. 

Zo kunnen we samen een prachtige tentoonstelling maken over de schoenenindustrie door en van bewoners van Nijmegen en Omgeving!!

De Tentoonstelling is een initiatief van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Huis van de Nijmeegse Geschiedenis) en de Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving ( Stieneo)

 Stieneo-logo-klein

U kunt contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Inloopsoos STIENEO 12 september 2017

Stieneo-logo-kleinUitnodiging voor de Inloopsoos van STIENEO op dinsdag 12 september 2017 in het Kasteel te Wijchen van 14:00 - 17:00 uur.

Meer info:

Bert Bloo
De Weertjes 1001
6605 RA Wijchen
0246792925 / 0651122155
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stieneo-logo-klein

Persbericht: Wijchen Werkte een eeuW !

UITNODIGING voor Ex-Werknemers van de Wijchense industrie

 • Locatie: EromesMarko , Nieuweweg 240 , Wijchen
 • Datum en tijd: Woensdag 28 juni 2017 , 19.00 uur

Wijchen heeft een aantal prachtige (oude) industrieen :

In het verleden stonden hier de fabrieken van o.a. Wytric, Lakatex, Martens Carosseriefabriek, Eltink, Daalderop. tegenwoordig kennen we o.a. de industrie van EromesMarko, Nooteboom, Synprodo, Berko, Moors Constructie!

Tijdens deze avond worden verhalen verteld en  herinneringen opgehaald aan de ervaringen en de beleving van het werken in de verschillende fabrieken van Wijchen.
inlichtingen : Bert Bloo, 0246792925, www.stieneo.nl , De Werkgroep Industrieel Erfgoed Wijchen

De expositie “Wijchen Maakt Het” , te zien in het Museum Kasteel Wijchen biedt hier een overzicht van.

De Werkgroep Industrieel Erfgoed Wijchen is opgericht om de herinnering aan de Wijchense industrie te behouden. We denken hierbij aan verhalen over het werkzame fabrieksleven, de gebouwen, de produktieprocessen en reclame uitingen van de Wijchense industrie. Vooral de verhalen van (oud) medewerkers vertellen iets over de geschiedenis en de identiteit van Wijchen. We willen er voor zorgen dat we de erfenis behouden, omdat ze bijdraagt aan wat Wijchen nu is.

Wij nodigen dan ook Woensdag 28 juni (ex-) werknemers van alle verdwenen en nog bestaande bedrijven van Wijchen uit bij EromesMarko aan de Nieuweweg 240 om herinneringen op te halen en die samen te delen !

Wij luisteren graag naar die verhalen.

Iedereen van elk bedrijf is dan welkom !

Graag aanmelden bij :

Bert Bloo Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Nic Bakker Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Werkgroep Industrieel Erfgoed Wijchen
www.stieneo.nl
Stieneo-logo-klein


Noot voor de redactie:
Bert Bloo
0243792925
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

1918 SCHOENENINDUSTRIE in NIJMEGEN: EEN TUSSENSTAND

Stieneo-logo-kleinWe beloofden maandelijks verslag te doen van de voortgang van ons schoenenproject. Dat was voor dat moment wat overdreven. Zoveel nieuws was er niet.  Dat wil niet zeggen dat we stil hebben gezeten, helemaal niet.  Tentoonstelling en evenementen rondom de tentoonstelling krijgen steeds meer vorm.
Zo rond september komt er een volgende update. De verwachting is dat we daarna vaker met nieuws kunnen komen.

Hieronder de huidige stand van zaken.

 1. De tentoonstelling zal zijn in mei, juni, juli 2018 in de Mariënburgkapel tegenover de bibliotheek en Lux.

  Voorlopige opzet expositie:
 • We willen graag een stevige entree: bijvoorbeeld poort van schoenendozen
 • Het moet ruiken naar de industrie door (een open ) lijm en leer.
 • We geven inzicht in het productieproces van schoenen dmv machines met daarachter sterk uitvergrote foto’s uit het fotoboek over de Nimco dat ter beschikking is gesteld door de Nimco ( Max Krol)
 • We stellen ons voor dat per foto door een stripje duidelijk wordt wat er gebeurt aan die machines.
 • Jan Thiecke ( telg uit de Nimco-familie) heeft een selectie van machines gemaakt, die dat inzicht geven. We hopen dat Waalwijk wil bijdragen met machines (en ander spul)
 • Op vier panelen schenken we aandacht aan de Nijmeegse schoenenfabrieken ( Nimco, Robinson, Swift, Wellen)
 • Op een paneel komt cijfermatig de geschiedenis van de Nijmeegse schoenenindustrie
 • Een panel is voor de schoenindustrie in Kleve
 • Er komt een bioscoopje met filmpjes
 • Er komen vitrines met materiaal 

Lees meer: 1918 SCHOENENINDUSTRIE in NIJMEGEN: EEN TUSSENSTAND

PROGRAMMA 2018 - HET JAAR VAN DE NIJMEEGSE SCHOENENINDUSTRIE

2018 wordt het jaar van de Nijmeegse schoenenindustrie. We gaan bijna 100 jaar terug in de tijd wanneer de eerste schoenfabrieken in Nijmegen ontstaan. Het programma kent vijf onderdelen: 1. exposities 2. cultureel programma, 3 educatief programma, 4. Flankerend programma, 5 publicaties.  De exposities zullen plaats vinden in de periode mei tot en met juli. 

In de z.g. spotlichtweken vinden de andere activiteiten plaats. De spotlichtweken zijn gepland aan het begin van de expositieperiode, tijdens de vierdaagse en ter afsluiting van het jaar van de Nijmeegse schoenenindustrie in september.

De activiteiten worden ondersteund door de uitgave van een tijdschrift (glossy) over de Nijmeegse Schoenenindustrie. Het tijdschrift bevat artikelen o.a. over de historie, gesprekken met oud-medewerkers, huidige productie, toekomst van de schoenindustrie en fotoreportages over hoe t was in Nijmegen. Daarnaast verschijnen er kleine boekjes over de geschiedenis van de schoenenfabrieken en wandel- en fietsroutes langs de historische hotspots van de schoenenindustrie in Nijmegen en omgeving en Kleve.


Een Nederlandse schoenenfabriek in Nederland (1945). Wellicht de Swift schoenfabriek, bron: Youtube/Beeld en Geluid 

 
Medewerkster van de Swift Schoenenfabriek uit Nijmegen achter de stikmachine (1943), bron: geheugenvannederland.nl  Een Nederlandse schoenenfabriek in Nederland (1940). Wellicht weer de Swift schoenfabriek, bron: Youtube/Beeld en Geluid 

EXPOSITIES: 

Lees meer: PROGRAMMA 2018 - HET JAAR VAN DE NIJMEEGSE SCHOENENINDUSTRIE

Nieuws

Wie is online

We hebben 37 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
996948
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd