woensdag 21 maart 2018
Text Size

Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving

Industrieel erfgoed

2018 - HET JAAR VAN DE SCHOENENINDUSTRIE IN NIJMEGEN EN OMGEVING 

Stieneo in samenwerking met het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis heeft 2018 uitgeroepen tot het jaar van de geschiedenis van de schoenenindustrie van Nijmegen en omgeving. 

In dit kader worden een aantal activiteiten georganiseerd. Hieronder volgt een beknopte opsomming: 

Expositie “Schoenenindustrie in Nijmegen en Omgeving”
Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis  mei, juni, juli 2018

De tentoonstelling geeft inzicht in het productieproces van schoenen met machines ( uit Kleve) en met prachtige historische foto’s.  De geschiedenis van de schoenenindustrie in Nijmegen en Omgeving wordt uit de doeken gedaan met behulp van tijdlijn, grafieken en landkaart. Onze historicus Henk Janssen heeft pionierswerk verricht!  Er wordt  een schoenmakerij ingericht. Kleve, waar de Nijmeegse schoenenindustrie haar wortels heeft, krijgt een eigen hoek. Er komt een wand met foto’s van inwoners van Nijmegen en omgeving die werkten in de schoenenindustrie. Tenslotte wordt inzicht gegeven in het huidige productieproces van schoenen.

Swift schoenenfabriek: overleder snijderij en stickerij jaren vijftig, bron: H. Hendriks

We hebben de bevolking van Nijmegen en omgeving via de lokale media gevraagd of zij nog tastbare herinneringen aan de schoenenindustrie hebben.  Deze worden in de “hobby/verzamelkamer tentoongesteld. Afgelopen woensdag hielden we een zg. inloopssoos over de schoenenindustrie. Een mevrouw van 82 bood ons een schoenendoos van Robinson aan, we kregen een hele zak met reclame spulletjes en een paar kinderschoenen van een schoenmaker uit Ewijk, bij Tweehuizen, schoenmaker mogen we spulletjes komen halen. We verwachten dat er in de “hobbykamer” heel mooie spulletjes uitgestald worden.

   Afbeeldingsresultaat voor swift schoenen            

Mooiste schoen van Nijmegen
Er zijn uiteindelijk negen scholen voor Voortgezet Onderwijs die meedoen met de wedstrijd de mooiste schoen van Nijmegen. Een paar scholen bleken uiteindelijk niet mee te doen. We gaan uit van minimaal 60 leerlingen ( twee klassen) per school. Dat betekent dat zo’n 500 a 600  leerlingen meedoen met het schoenenproject.

De werving van schoenwinkels is in volle gang. Inmiddels hebben zeven schoenwinkels toegezegd om te exposeren en twee denken nog na! De mooiste schoen zal worden gemaakt door de Nimco!! 

Fiets- en wandeltochten met het Gilde.
In samenwerking met het Gilde wordt een tweetal fietsroutes ontworpen. De ene route gaat langs schoenbezienswaardigheden van Nijmegen naar Kleef met als eindpunt het SchuheMuseum Kleve is; de andere route gaat van Nijmegen naar Ravenstein. In Ravenstein is het leermuseum.

Daarnaast komt er een wandel/fietsroute in Nijmegen. Deze route gaat langs de overgebleven bezienswaardigheden van de Nijmeegse schoenenindustrie

Publicaties

 1. Boekje met de Geschiedenis van de Nijmeegse Schoenenindustrie door Henk Janssen
 2. Magazine met korte artikelen over schoenenindustrie, interviews met oud-medewerkers van de industrie en de fiets- en wandelroutes.
   

Piet Hieltjes

Stieneo ( Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving)
0624133875

Stieneo-logo-klein

Persbericht van Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Stieneo

Heeft u spullen voor onze verzamelkamer?
 

In mei, juni, juli 2018 is er in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel), de tentoonstelling over de schoenenindustrie van Nijmegen en Omgeving.

Wij maken op die tentoonstelling ook een verzamelkamer. Dat is een kamer waar we alle spulletjes tentoonstellen die bewoners van Nijmegen en omgeving ons in bruikleen geven. We hebben al het een en ander: schoenen, affiches, reclames, leesten. Maar er kan nog veel meer bij.

Wat het leuk zijn als de verzamelkamer bomvol komt te staan met herinneringen aan de schoenenindustrie!  Wat we ook speciaal zoeken zijn foto’s uit de fabrieken. Het Regionaal Archief heeft wel het redelijk wat, maar foto’s die mensen nog thuis hebben zouden een welkome aanvulling zijn. 

Hebt u iets voor ons?

Laat het weten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U kunt ook bellen: 0624133875

Stieneo-logo-klein

INBRENGSOOS WIJCHEN WERKT ! DO. 22 maart 2018

Stieneo-logo-kleinPERSBERICHT: INBRENGSOOS WIJCHEN WERKT ! 

 • Donderdag 22 maart 2018 ( 19.00 – 21.00 uur ) 
 • ’t Mozaïek - Documentatiecentrum HV Tweestromenland, Campuslaan          

Uitnodiging:

Werknemers en ex-werknemers van Wijchense fabrieken worden uitgenodigd deel te nemen aan de INBRENGSOOS STIENEO WIJCHEN. Deze avond wordt georganiseerd door de actieve Werkgroep Industrieel Erfgoed Wijchen, op donderdag 22 maart 2018, in het Documentatiecentrum van Historische Vereniging Tweestromenland.

De Werkgroep wil van de aanwezigen graag de verhalen horen en stelt ook de inbreng op prijs van foto’s, films en andere materialen die herinneren aan de Wijchense industrie! 

 • U bent deze avonden te gast bij Historische Vereniging Tweestromenland in de kelder van het Mozaïek, Campuslaan 6, Wijchen. 
  U wordt ontvangen met koffie, thee en iets lekkers.
 • De werkgroep stelt zich ten doel foto’s, films en andere materialen beschikbaar te krijgen, ten einde over de Wijchense industrie te kunnen publiceren.

 • We praten bij over o.a. de historische betekenis van de PéGé woning voor de Wijchense industrie 

Staat de eerste PéGé-woning in Wijchen op de foto uit 1956 of op die van 2017 ?.

  
foto 1956                                                                                                foto 2017

Zend uw antwoord naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vertel het op 22 maart 2017 aan de werkgroep industrieel erfgoed Wijchen.

Noot voor de redactie: Inlichtingen: Werkgroep : Nic Bakker, Harrie Bakker, Guus van Heck ,Bert Bloo 0651122155 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Nieuws

Wie is online

We hebben 186 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
1119249

Sponsoren

Our website is protected by DMC Firewall!