Text Size

Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving

  • Robinson schoenfabriek (1930)

    Robinson schoenfabriek (1930)

  • Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

    Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

  • Splendor (1931)

    Splendor (1931)

  • Steenfabriek Bemmel

    Steenfabriek Bemmel

  • Nyma

    Nyma

  • Nyma

    Nijmegen in opbouw (1950)

  • Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

    Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

  • Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

    Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

  • Automatic Screw Works (1934)

    In de fabriekshal van de Automatic Screw Works (ASW) Apparatenfabriek, waar de spiraalvorm van de geisers worden gewikkeld (1934)

  • Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

    Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

Nijmegen, 12 oktober 2016 – Vandaag is het eerste exemplaar van ‘Werken langs de Waal. Industrieel erfgoed in Nijmegen’ uitgereikt aan burgemeester Hubert Bruls. Dit gebeurde in het Honig complex in de stad. Architectuurfotograaf Thea van den Heuvel en architectuurhistoricus Michiel Kruidenier geven in het boek 24 industriële gebouwen en objecten een gezicht en zwengelen hiermee de discussie aan over herbestemming. De uitgave is vanaf vandaag op de markt.

 

Nijmegen was in 1960 de vierde industriestad van Nederland, nu is daar nauwelijks meer iets van over. De meeste gebouwen zijn eind van de twintigste eeuw gesloopt nadat de bedrijven door fusies, faillissementen of overplaatsing naar het buitenland waren verdwenen. Ruim honderd industriële erfenissen staan nog in de stad, maar zijn vaak onbekend. De meeste zijn nu in gebruik als woonruimte, winkel of kantoor, circa dertig zijn aangewezen als rijks- of gemeentelijk monument.

Thea van den Heuvel en Michiel Kruidenier zochten de waardevolle industriële gebouwen en objecten op en hebben ze in het boek ‘Werken langs de Waal. Industrieel erfgoed in Nijmegen’ tot leven gebracht. Naast de foto’s worden de historische en bijzondere feiten, de huidige functie en de ideeën voor herbestemming beschreven. Elke categorie en bedrijfstak begint met een historische inleiding,voorzien van uniek archiefmateriaal. Dat de waarde van deze industriële erfenis inmiddels wordt gezien, blijkt uit de erkenning in 2015: het Europees jaar van het industrieel erfgoed waaraan Nijmegen met het erfgoedfestival ‘Gemaakt in Gelderland’ actief heeft deelgenomen.

Het doel van het boek is een discussie op gang te brengen over de grote herbestemmingsopgaven in Nederland in het algemeen en in Nijmegen in het bijzonder, waaronder het Honigcomplex, het slachthuis en de energiecentrale. ‘Het Honigcomplex is inmiddels een creatieve hotspot geworden met honderden jonge bedrijven. Zo’n belangrijke levendige kern kunnen we niet zo maar laten verdwijnen. Diversiteit in een wijk – met verschillende culturen, wonen en werken, historie en vernieuwing – is van grote waarde voor een stad. De discussies in Nijmegen mogen dan ook als een voorbeeld worden gezien voor andere grote steden in Nederland.’

  

‘Werken langs de Waal. Industrieel erfgoed in Nijmegen’ is mede mogelijk gemaakt door steun van Stieneo (Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en omgeving), Bouwfonds Cultuurfonds, Stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven, De Boer Machines Nederland, Prins Bernhard Cultuurfonds, Leopard Holding Nijmegen en NAFVSM.

De uitgave is vanaf vandaag verkrijgbaar voor een prijs van € 19,95. Meer informatie en bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de boekhandel.

Meer informatie
Thea van den Heuvel, telefoon 024 360 17 55 en 06 555 73 293 www.th-fotografie.nl 
Michiel Kruidenier, telefoon (06) 28 32 15 25 www.onderstesteen.com

  

Nieuws

Wie is online

We hebben 87 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
3448078

Sponsoren

Our website is protected by DMC Firewall!