Text Size

Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving

 • Robinson schoenfabriek (1930)

  Robinson schoenfabriek (1930)

 • Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

  Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

 • Splendor (1931)

  Splendor (1931)

 • Steenfabriek Bemmel

  Steenfabriek Bemmel

 • Nyma

  Nyma

 • Nyma

  Nijmegen in opbouw (1950)

 • Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

  Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

 • Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

  Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

 • Automatic Screw Works (1934)

  In de fabriekshal van de Automatic Screw Works (ASW) Apparatenfabriek, waar de spiraalvorm van de geisers worden gewikkeld (1934)

 • Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

  Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

Stieneo in samenwerking met het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis heeft 2018 uitgeroepen tot het jaar van de geschiedenis van de schoenenindustrie van Nijmegen en omgeving. 

In dit kader worden een aantal activiteiten georganiseerd. Hieronder volgt een beknopte opsomming: 

Expositie “Schoenenindustrie in Nijmegen en Omgeving”
Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis  mei, juni, juli 2018

De tentoonstelling geeft inzicht in het productieproces van schoenen met machines ( uit Kleve) en met prachtige historische foto’s.  De geschiedenis van de schoenenindustrie in Nijmegen en Omgeving wordt uit de doeken gedaan met behulp van tijdlijn, grafieken en landkaart. Onze historicus Henk Janssen heeft pionierswerk verricht!  Er wordt  een schoenmakerij ingericht. Kleve, waar de Nijmeegse schoenenindustrie haar wortels heeft, krijgt een eigen hoek. Er komt een wand met foto’s van inwoners van Nijmegen en omgeving die werkten in de schoenenindustrie. Tenslotte wordt inzicht gegeven in het huidige productieproces van schoenen.

Swift schoenenfabriek: overleder snijderij en stickerij jaren vijftig, bron: H. Hendriks

We hebben de bevolking van Nijmegen en omgeving via de lokale media gevraagd of zij nog tastbare herinneringen aan de schoenenindustrie hebben.  Deze worden in de “hobby/verzamelkamer tentoongesteld. Afgelopen woensdag hielden we een zg. inloopssoos over de schoenenindustrie. Een mevrouw van 82 bood ons een schoenendoos van Robinson aan, we kregen een hele zak met reclame spulletjes en een paar kinderschoenen van een schoenmaker uit Ewijk, bij Tweehuizen, schoenmaker mogen we spulletjes komen halen. We verwachten dat er in de “hobbykamer” heel mooie spulletjes uitgestald worden.

   swift schoenen            

Mooiste schoen van Nijmegen
Er zijn uiteindelijk negen scholen voor Voortgezet Onderwijs die meedoen met de wedstrijd de mooiste schoen van Nijmegen. Een paar scholen bleken uiteindelijk niet mee te doen. We gaan uit van minimaal 60 leerlingen ( twee klassen) per school. Dat betekent dat zo’n 500 a 600  leerlingen meedoen met het schoenenproject.

De werving van schoenwinkels is in volle gang. Inmiddels hebben zeven schoenwinkels toegezegd om te exposeren en twee denken nog na! De mooiste schoen zal worden gemaakt door de Nimco!! 

Fiets- en wandeltochten met het Gilde.
In samenwerking met het Gilde wordt een tweetal fietsroutes ontworpen. De ene route gaat langs schoenbezienswaardigheden van Nijmegen naar Kleef met als eindpunt het SchuheMuseum Kleve is; de andere route gaat van Nijmegen naar Ravenstein. In Ravenstein is het leermuseum.

Daarnaast komt er een wandel/fietsroute in Nijmegen. Deze route gaat langs de overgebleven bezienswaardigheden van de Nijmeegse schoenenindustrie

Publicaties

 1. Boekje met de Geschiedenis van de Nijmeegse Schoenenindustrie door Henk Janssen
 2. Magazine met korte artikelen over schoenenindustrie, interviews met oud-medewerkers van de industrie en de fiets- en wandelroutes.
   

Piet Hieltjes

Stieneo ( Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving)
0624133875

Stieneo-logo-klein

Nieuws

Wie is online

We hebben 202 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
3448090

Sponsoren

DMC Firewall is a Joomla Security extension!