OLIEVERFSCHILDERIJEN VAN STEENFABRIEKEN

In de vijftiger jaren van de vorige eeuw, de tijd van de wederopbouw, waren de steenfabrieken hier in de wijde omgeving nog volop in bedrijf. Er moest worden geproduceerd en dat vroeg om veel arbeidskracht. Dat bracht in de zestiger jaren de nodige modernisering en productieverhoging die in de zeventiger jaren tot een grootscheepse sanering leidde. De ene na de andere fabriek doofde de oven. Het tasveld bleef leeg en verlaten achter en de haaghutten of droogschuren zakten steeds verder in elkaar. Alléén de oven hield nog een tijdje stand tot ook die begon af te brokkelen, tenzij er zich een ander bedrijf kwam vestigen dat het hart eruit haalde en de buitenkant in blik sloeg. Maar wat er ook gebeurde: de schoorsteen bleef vaak recht overeind,  merkpaal in het landschap.

Ben Wasser heeft deze ontwikkeling vanaf de jaren zeventig als beeldend kunstenaar mee beleefd. 

BEN WASSER woont en werkt op de Tiengeboden, in de voormalige steenarbeidershuisjes in de Ooijpolder bij Nijmegen. Het rivierenlandschap en de oude steenfabrieken met hun tasvelden ter weerszijden van de grote rivieren blijven voorname thema’s in zijn schilderwerk.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

De expositie over steenfabrieken maakt onderdeel uit van de manifestatie Steengoed! Gebakken in Gelderland rond het Mariënburgplein georganiseerd door STIENEO in samenwerking met het Regionaal Archief Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. De tentoonstelling loopt van juni tot en met september 2015 in het Regionaal Archief in Nijmegen. 

Noot voor de pers 

STIENEO Bert Bloo 024-3784251  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   , www.stieneo.nl    

Regionaal Archief Nijmegen 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden 

Dinsdag

9.00 - 17.00 uur

Woensdag

9.00 - 17.00 uur

Donderdag

9.00 - 20.00 uur *

Vrijdag

9.00 - 17.00 uur

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!