Text Size

Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving

 • Robinson schoenfabriek (1930)

  Robinson schoenfabriek (1930)

 • Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

  Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

 • Splendor (1931)

  Splendor (1931)

 • Steenfabriek Bemmel

  Steenfabriek Bemmel

 • Nyma

  Nyma

 • Nyma

  Nijmegen in opbouw (1950)

 • Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

  Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

 • Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

  Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

 • Automatic Screw Works (1934)

  In de fabriekshal van de Automatic Screw Works (ASW) Apparatenfabriek, waar de spiraalvorm van de geisers worden gewikkeld (1934)

 • Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

  Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

Industrieel erfgoed

De Wijchense molen - film de jonge molenaar

Beste monumenthouder, vrijwilliger, geïnteresseerde in Open Monumentendag Wijchen,
 
De landelijke Open Monumenten organisatie was vorige maand in Wijchen en heeft bij de Wijchense Molen een campagnefilmpje opgenomen.  

Begin juni is de landelijke campagne voor de 35ste editie die op 11 en 12 september 2021 plaats vindt met het thema 'Mijn monument is jouw monument' gelanceerd.  

Om met ons Wijchens erfgoed de landelijke social media campagne te mogen openen is een prachtige opsteker voor Jasper Huinink, Jeroen van de Water, de Wijchense Molen, onze gemeente en eigenlijk voor ons allemaal als betrokkenen bij ons Wijchens erfgoed en monumenten.  

Bekijk het filmpje zelf hieronder en deel het vooral met uw familie, vrienden en bekenden. 

  
Bron: YouTube.

Hopelijk tot ziens tijdens het Open Monumentenweekend.

U kunt via de landelijke website zien welke Wijchense monumenten deelnemen en welke activiteiten er zijn gepland. https://www.openmonumentendag.nl/waar-wil-je-naartoe/?search_type=gemeente&search_value=Wijchen 

 

Met vriendelijke groet,


Comité Open Monumentendag Wijchen

Michèle Buitenrust Hettema
06-47549227

Historische Vereniging Tweestromenland
Bezoekadres: Campuslaan 6, 6602 HX Wijchen
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

SIGNEERSESSIE VOOR BOEK ‘WAARDEVAST ERFGOED IN WIJCHEN’

De uitgave van het boek ‘Waardevast Erfgoed In Wijchen’, in december 2020, heeft vanwege de coronaperikelen (waardoor onder meer de boekhandels lange tijd gesloten moesten blijven) niet de aandacht gekregen die het eigenlijk verdient. De recente versoepelingen maken het nu mogelijk om dit boek onder de aandacht van met name Wijchenaren te brengen. Daarom zullen de vier auteurs – Bert Bloo, Guus van Heck, Harrie Bakker en Nic Bakker – op zaterdag 19 juni tussen 11.00 en 15.00 uur aanwezig zijn in Plantage boekhandel De Kleijn om uw boek te signeren. Het boek is een prima idee voor een cadeau met Vaderdag, de dag erna. Iedereen die zijn/haar boek laat signeren, ontvangt bovendien een leuke attentie. 

Er zijn inmiddels al veel positieve reacties van lezers binnengekomen. Een greep daaruit:

 • “Het boek ‘Waardevast Erfgoed in Wijchen’ is vooral een ode aan alle industriële bedrijvigheid in de gemeente Wijchen. Herinneringen oproepen, dat doet dit verzorgde boek en dat was ook de bedoeling!”. (Cor van den Heuvel)
 • “In hun zoektocht naar waardevolle gebeurtenissen, bijzondere mensen en vermeldenswaardige verhalen hadden de schrijvers nooit verwacht dat er zoveel pareltjes naar boven zouden komen.

Met persoonlijke herinneringen neemt Bert Bloo ons mee naar de tijd waarin hij opgroeide. Hij geeft daarmee een mooi beeld van het Wijchen uit de jaren 50-60 van de vorige eeuw. Ook de rol van oud-burgemeester van Thiel in die tijd is niet onvermeld gebleven”. (Guus van Heck)

 • “Een groot aantal foto’s en andere illustraties geeft een herkenbaar beeld van pakweg de laatste 70 jaren van 20 industriële bedrijven in Wijchen”. (Harrie Bakker)
 • “Knap hoe beleefde, beschreven herinneringen inzicht geven in hoe het was, zo begrijpen we het heden.

Voor Wijchenaren maar zeker ook voor ‘nog-niet Wijchenaren’ en nieuwkomers een aanrader”. (Eric Graauwmans)

 • “Een prachtig vormgegeven lees- en kijkboek, een verrijking voor alle Wijchense salontafels”. ( Frans)
 • “Heel interessant voor mensen uit Wijchen en de bedrijven waar het over gaat, maar ook daarbuiten omdat het een mooi beeld geeft van de recente geschiedenis.

Het is goed leesbaar, met niet te lange, aantrekkelijke verhalen en interessante feiten. Ook leuke en informatieve illustraties”. (Wil) 

Het boek is te koop à 15,00 euro bij de Wijchense boekhandel Plantage De Kleijn. 

Voor inlichtingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Boek 'Waardevast Industrieel erfgoed in Wijchen'

Persbericht / i.v.m. uitgave boek ‘WAARDEVAST INDUSTRIEEL ERFGOED IN WIJCHEN’ en overhandiging van eerste exemplaar aan wnd. burgemeester Marijke van Beek op vrijdag 11 december a.s. , 14:30 uur, locatie Oude Molen Wijchen, Bronckhorstlaan. 

Op 11 december a.s. verschijnt bij de Wijchense uitgeverij De Kleijn het boek ‘Waardevast Erfgoed In Wijchen’. Vier senioren uit Wijchen (Bert Bloo, Harrie Bakker, Guus van Heck en Nic Bakker) presenteren hierin het resultaat van drie jaar onderzoek in en over twintig Wijchense bedrijven. Enkele daarvan bestaan al niet meer – zoals Eltink Meubelen, Wytric Textielfabriek en Brinkers’ Margarinefabriek – maar stuk voor stuk vertellen ze een interessante geschiedenis. Wijchen kent men meestal wel vanwege de archeologische vondsten, het kasteel en sinds de middeleeuwen ook als marktcentrum voor de paardenhandel, maar bij velen is Wijchen minder bekend als een plaats met een rijke historie aan industriële activiteit. In hun zoektocht naar waardevolle gebeurtenissen, bijzondere mensen en vermeldenswaardige verhalen en anekdotes hadden de schrijvers nooit verwacht dat er zóveel pareltjes naar boven zouden komen. Om deze voor het nageslacht te bewaren, geeft het boek een herkenbaar beeld van veranderingen en ontwikkelingen van pakweg de laatste 70 jaren. Een groot aantal foto’s en andere illustraties maken de beschrijvingen nog eens extra de moeite waard. 

De uitgave van dit boek kwam tot stand in samenwerking met Historische Vereniging Tweestromenland en met hulp van de Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving (STIENEO). Financiële bijdragen werden ontvangen van de onderzochte bedrijven, van Bedrijfsmakelaar Van Thiel en van de gemeente Wijchen. En zonder de interviews met talrijke personeelsleden in de bedrijven was dit boek natuurlijk niet mogelijk geweest!

Het boek is te koop à 15,- euro bij de Wijchense boekhandel Plantage De Kleijn, bij de Historische Vereniging Tweestromenland, Museum Kasteel Wijchen en de VVV.

De overhandiging van het eerste boekexemplaar op vrijdag 11 december a.s. vindt plaats na een kennismakingsgesprek van de burgemeester met de vier auteurs en een vertegenwoordiging van de Wijchense ondernemers. In verband met corona kan dit helaas alleen in beperkte kring gebeuren, in het Huis van de Gemeente. Daarna loopt het gezelschap naar de nabijgelegen Oude Molen aan de Bronckhorstlaan waar molenaar Jeroen van de Water om 14:30 uur in de openlucht de gasten ontvangt voor de officiële presentatie van het boek. Dat gebeurt dan op een historische plek, op de Molenberg, tegen het decor van het oudste industriële erfgoed van Wijchen.

 
Links Eltink Meubelfabriek, rechts Brinkers Margarinefabriek, beide uit Wijchen. Bron: Historische Vereniging Tweestromenland


Inlichtingen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Tel. 024 6792925

Waardevast erfgoed in Wijchen - reacties/recensies

Compilatie reacties/recensies 

Door Bert Bloo ontvangen recensies ter promotie van het Boek:


Cor van den Heuvel

"Waardevast Erfgoed In Wijchen"

Het boek “Waardevast Erfgoed Wijchen“ is vooral een ode aan alle industriële bedrijvigheid in de gemeente Wijchen. De nadruk ligt dan begrijpelijk op de industrie in het dorp Wijchen zelf.

De industriële ontwikkeling krijgt een enorme stimulans als burgemeester Van Thiel in 1949 aantreedt. Al hadden bedrijven als Eromes, Brinkers, de Kleijn en Martens hun sporen al ruimschoots verdiend en boden ze werkgelegenheid in de karige jaren voor de oorlog.

Een zakelijk geschreven boek is het geworden. Niks wollige, krullerige taal, nee, rechttoe rechtaan. Daardoor zijn de beschrijvingen van de productieprocessen voor niet-techneuten soms wat taai. Maar juist die processen zullen bij velen de ogen openen: “O, zat dat zo!  “.

Vele lezers zullen zich herinneren hoe het zat in school op de banken en stoelen van Eromes, of hoe het Zeeuws meisje en de snacks van Brinkers smaakten. Sommigen zullen nog zitten op de bank van Eltink.

Lees meer: Waardevast erfgoed in Wijchen - reacties/recensies

Drie boeken over de geschiedenis van de industrie van Nijmegen en Wijchen

Drie boeken over de geschiedenis van de industrie van Nijmegen en Wijchen

Voor 1 april  2021 verschijnen onder auspiciën van STIENEO drie titels over de geschiedenis van industrieel Industrie van Nijmegen en Wijchen.

 1. Henk Jansen voltooit in het najaar de Geschiedenis van de NYMA.
 2. Michiel Kruidenier werkt aan de geschiedenis van de Nijmeegse wederopbouwindustrie in de periode 1945-1965. De publicatie verschijnt rond 1 april 2021.
 3. De werkgroep Industrie  Wijchen is zo goed als klaar met  “Wijchen, een industrieel WeRKwoord” ( werktitel)  Een overzicht van de geschiedenis van de Wijchense industrie.

Wederopbouw Nijmegen, 1945 (collectie Rudo Hermsen).

 

 

Nieuws

Wie is online

We hebben 71 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
2482471

Sponsoren

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd