Text Size

Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving

 • Robinson schoenfabriek (1930)

  Robinson schoenfabriek (1930)

 • Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

  Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

 • Splendor (1931)

  Splendor (1931)

 • Steenfabriek Bemmel

  Steenfabriek Bemmel

 • Nyma

  Nyma

 • Nyma

  Nijmegen in opbouw (1950)

 • Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

  Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

 • Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

  Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

 • Automatic Screw Works (1934)

  In de fabriekshal van de Automatic Screw Works (ASW) Apparatenfabriek, waar de spiraalvorm van de geisers worden gewikkeld (1934)

 • Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

  Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

Industrieel erfgoed

OUD-WERKNEMERS NYMA van harte welkom op BOEKPRESENTATIE

WOENSDAG 29 JUNI OM 14.00 UUR 

Op woensdag 29 juni wordt het boek ‘Kunstzijdespinnerij Nyma, Nijmeegs grootste’, geschreven door Henk Janssen, gepresenteerd in de Achtertuin op het NYMA-terrein. De presentatie wordt georganiseerd door de Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving (STIENEO). STIENEO nodigt hierbij 25 oud-werknemers van de NYMA uit om die boekpresentatie bij te wonen.

Henk Janssen en de NYMA

Henk Janssen heeft in de geschiedenis van de Nyma geschreven over de opkomst, de bloei en de ondergang van ooit de grootste werkgever van Nijmegen. Janssen schrijft in zijn boek over de economische ontwikkeling van de NYMA  en vertelt tevens over de pauselijke zegen die de NYMA kreeg en waarom bijvoorbeeld de watertoren midden op het terrein staat.

Henk Janssen volgde lager technisch onderwijs op Dr. Poels, werd later meester in de metaalbewerking. Na zijn pensionering studeerde hij geschiedenis met als specialisatie de geschiedenis van de Nijmeegse industrie. En dus werd Janssen voor de tweede keer meester, nu meester (master) in de geschiedenis. Eerder beschreef Henk Janssen de geschiedenis van de Nijmeegse schoenindustrie in ‘Nijmegen en de Schoenindustrie’.

Boekpresentatie

Op 29 juni, om 14.00 wordt het boek ‘Kunstzijdespinnerij Nyma, Nijmeegs grootste’ gepresenteerd. Henk wordt bevraagd over zijn boek waarna het wordt aangeboden aan wethouder Noel Vergunst, die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de nieuwe NYMA. Vervolgens is er in groepen een rondleiding over het terrein.

Het boek €17,50  is te koop in de boekhandel en bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oud-werknemers die aanwezig willen zijn bij deze boekpresentatie kunnen zich opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0624133875. Wie het eerst komt….

Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omstreken (slideshow)

Stieneo-logo-klein

 

BOEKPRESENTATIE “KUNSTZIJDESPINNERIJ NYMA, NIJMEEGS GROOTSTE” Auteur HENK JANSSEN

WOENSDAG 29 JUNI OM 14.00 UUR

Inloop vanaf 13.30 uur, De Achtertuin, NYMA-terrein bij de Vasim 
 

Hierbij nodigt STIENEO u van harte uit voor de presentatie van dit bijzondere boek waarin auteur Henk Janssen de geschiedenis van de NYMA beschrijft.

Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan wethouder Noël Vergunst. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de realisering van dit boek.

De boekpresentatie vindt plaats in de horecagelegenheid “De Achtertuin’ bij de Vasim, indertijd het meest moderne productiegebouw van de NYMA.

Programma

 • 14.00 uur        Opening door Tom Smits, voorzitter STIENEO
  (Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving)
 • 14.10 uur        In gesprek met Henk Janssen over zijn boek, o.l.v. Piet Hieltjes
 • 14.45 uur        Officiële overhandiging van het 1e exemplaar aan wethouder Noël Vergunst
 • 14.50 uur        Pauze
 • 15.00 uur        De NYMA nu!
 • Korte inleidingen van Bas de Vries, Makers van de NYMA en Frederik Uleijn van Lingotto (projectontwikkelaar) 
  Unieke rondleiding op het NYMA terrein                        
 • 16.00 uur        Toast op het boek, Henk Janssen en de toekomst van de NYMA

Bij de genodigden horen o.a. medewerkers van de nieuwe NYMA, vertegenwoordigers van verenigingen van oud-medewerkers van de Nijmeegse industrie, oud-medewerkers van de NYMA, vertegenwoordigers van de gemeente enz.

Tijdens deze presentatie kunt u dit mooi geïllustreerde boek (184 pp) tegen een gereduceerde prijs van € 15 verwerven. ( normale prijs €17,50)

U kunt zich tot 23  juni aanmelden. Aanmelding graag op tijd, er is slechts beperkte ruimte.

Opgeven bij: Piet Hieltjes Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omstreken (slideshow)

Bestuur STIENEO

 

Open Monumentendag

Een fietstochtje langs de industriële monumenten van Wijchen

Goed voor zo’n 2 tot 2,5 uur fietsen ca. 25 km .
 

Bij de Wijchense Molen start op zaterdag 11 september 2021 in het kader van de Open Monumentendag om 11.00 uur de fietstocht langs de fabrieken, die de Wijchense industrie op de kaart hebben gezet.

Een werkgroep van de Historische Vereniging Tweestromenland organiseert deze fietstocht op basis van het boek Waardevast Erfgoed in Wijchen, waarin verhalen over 20 bedrijven staan,  dat verscheen december 2020 .

We fietsen over de verschillende industrieterreinen o.a. Wijchen-Oost Nieuweweg , Bijsterhuizen, en via het buitengebied naar bedrijventerreinen Loonse Waard in Niftrik en (Breekwagen in Bergharen ? ).

We fietsen langs de oudste monumentale Wijchense industrie; De Wijchense Molen en Eromesmarko.  We zien eveneens de bedrijven Modderkolk en Berko, die hun oorsprong hebben in Wijchen. Intussen komen we ook langs de later in Wijchen gevestigde bedrijven Synprodo, Nooteboom, Banken Champignons en Machinefabriek De Boer.

Dit zijn allemaal bedrijven in Wijchen met een rijke historie, die al meer dan 100 jaar werk gaven aan Wijchenaren en die ook in de hele wereld hun producten, in Wijchen gemaakt, afzetten.

 

Inlichtingen:

Bert Bloo
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0651122155

 

                                                                                                                                        

Tentoonstelling "Kijk Omhoog, Kijk Vooruit"

Vanaf 18 september 2021 kun je de tentoonstelling ‘Kijk Omhoog, Kijk Vooruit’ over de wederopbouw van de Nijmeegse binnenstad na de verwoestingen in 1944 bezoeken.

In twintig jaar werd een nieuw centrum gebouwd met een architectuur die uniek is in Nederland. Om die architectuur goed te zien kijk je omhoog! De wederopbouw was tussen 1945-1965. De oorlog moest vergeten worden: Nijmegen keek vooruit.

‘Kijk Omhoog, Kijk Vooruit’ is onderdeel van de manifestatie ‘Nijmegen Wederopbouwstad’, 

 • Locatie: De tentoonstelling is te bezoeken op de 1e etage van de Molenpoortpassage
 • Wanneer: 18 september tot 21 november van 11.00 tot 17.00 uur.
  Let op: op maandag gesloten

Om de Wederopbouw in Nijmegen te herkennen en te waarderen moet men de tijdsgeest kennen (handen uit de mouwen, vooruit!) en letterlijk omhoog kijken om de typerende architectuur te zien.

Onderwerpen die aan de orde komen: een nieuwe moderne stad bouwen of het oude herstellen, de kenmerkende architectuur van de binnenstad, de iconen van de Nijmeegse wederopbouw, de nieuwe woonwijken, de industriële groei na de oorlog en natuurlijk het leven tijdens  de naoorlogse periode

 

 

De Wijchense molen - film de jonge molenaar

Beste monumenthouder, vrijwilliger, geïnteresseerde in Open Monumentendag Wijchen,
 
De landelijke Open Monumenten organisatie was vorige maand in Wijchen en heeft bij de Wijchense Molen een campagnefilmpje opgenomen.  

Begin juni is de landelijke campagne voor de 35ste editie die op 11 en 12 september 2021 plaats vindt met het thema 'Mijn monument is jouw monument' gelanceerd.  

Om met ons Wijchens erfgoed de landelijke social media campagne te mogen openen is een prachtige opsteker voor Jasper Huinink, Jeroen van de Water, de Wijchense Molen, onze gemeente en eigenlijk voor ons allemaal als betrokkenen bij ons Wijchens erfgoed en monumenten.  

Bekijk het filmpje zelf hieronder en deel het vooral met uw familie, vrienden en bekenden. 

  
Bron: YouTube.

Hopelijk tot ziens tijdens het Open Monumentenweekend.

U kunt via de landelijke website zien welke Wijchense monumenten deelnemen en welke activiteiten er zijn gepland. https://www.openmonumentendag.nl/waar-wil-je-naartoe/?search_type=gemeente&search_value=Wijchen 

 

Met vriendelijke groet,


Comité Open Monumentendag Wijchen

Michèle Buitenrust Hettema
06-47549227

Historische Vereniging Tweestromenland
Bezoekadres: Campuslaan 6, 6602 HX Wijchen
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuws

Wie is online

We hebben 457 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
3448063

Sponsoren

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd