Text Size

Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving

 • Robinson schoenfabriek (1930)

  Robinson schoenfabriek (1930)

 • Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

  Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

 • Splendor (1931)

  Splendor (1931)

 • Steenfabriek Bemmel

  Steenfabriek Bemmel

 • Nyma

  Nyma

 • Nyma

  Nijmegen in opbouw (1950)

 • Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

  Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

 • Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

  Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

 • Automatic Screw Works (1934)

  In de fabriekshal van de Automatic Screw Works (ASW) Apparatenfabriek, waar de spiraalvorm van de geisers worden gewikkeld (1934)

 • Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

  Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

PERSBERICHT

Industrieel erfgoed komt tot leven

DRIE NIEUWE FIETSROUTES LANGS ERFGOED VAN STEENFABRIEKEN 

  

REGIO ARNHEM NIJMEGEN – Langs de grote rivieren in Gelderland werd van oudsher klei gewonnen. Van die klei werd in vele tientallen fabrieken bakstenen gemaakt. Door verdere mechanisering, schaalvergroting en strengere wetgeving verdwenen veel van die fabrieken. Tal van gebouwen, schoorstenen en graafmachines beleven achter in het landschap. Als stille getuigen van het verleden. Het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) heeft drie fietsroutes langs dit industrieel erfgoed uitgezet.

De rondgaande routes maken gebruik van het bekende fietsknooppuntennetwerk. Ze zijn vervat in een aantrekkelijk vormgegeven routegids, en ook als route-app op de markt. De presentatie van de nieuwe routes was op 21 april bij Buitengoed en Baksteenmuseum De Panoven in Zevenaar.

Industrieel erfgoed -De steenindustrie in de regio Arnhem Nijmegen dateert al van 2000 jaar geleden, toen de Romeinen hun eerste steenovens hadden rond Berg en Dal. Daar maakten zij miljoenen dakpannen, tegels en stenen.

De klei haalden zij uit leemputten in de heuvels van het Rijk van Nijmegen. Rond de 13e eeuw ontdekte men dat rivierklei een minstens zo goede grondstof voor stenen was en de rivieren een prima transport-ader. Omstreeks 1850 waren er in Gelderland 120 steenfabrieken waar ruim 4.200 mensen werkten. Hanneline Oosting, adjunct directeur RBT KAN: “Met name langs de zuidoever van de Waal, rond Nijmegen, liggen de meeste restanten van die steenindustrie: veel hoge schoorstenen en verscheidene ring- en vlamovens. Diverse zijn fraai gerestaureerd en hebben een andere bestemming gekregen. Andere maken nog steeds uit van een werkende steenfabriek. Bij Zevenaar ligt het baksteenmuseum De Panoven, waar de baksteengeschiedenis voor je ogen tot leven wordt gebracht. De drie nieuwe fietsroutes laten je niet alleen al dat industrieel erfgoed zien, maar tegelijkertijd een prachtig rivierengebied waaronder Nationaal Landschap de Gelderse Poort”.

Routegids-De nieuwe routegids met de pakkende naam ‘Steengoed’ is verkrijgbaar bij de VVV’s en het toeristisch bedrijfsleven in de regio Arnhem Nijmegen. In de gids zijn drie duidelijke routekaarten opgenomen met daarop aangegeven langs welke erfgoedlocaties de route voert. Vanzelfsprekend heeft iedere locatie een uitgebreide beschrijving met fotografie, zodat de fietser van de route goed over de historie wordt geïnformeerd. De routes hebben elk een afstand van 35 à 40 kilometer en maken gebruik van het fietsknooppuntennetwerk. De digitale routes zijn geplaatst in de route-App ‘beleef routes’, een gratis APP te downloaden vanuit de APPstores. De drie routes hebben in de route-app ook de naam ‘Steengoed’. Kijk ook op www.geldersestreken.nl/rivieren

 

     

Samenwerking

De routes zijn uitgegeven door RBT KAN in nauwe samenwerking met de Stichting Van Steen en Natuur, Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving (STIENEO), Buitengoed de Panoven, met ondersteuning van Provincie Gelderland en Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling ´Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst!’. 

Zij zorgden voor de ontwikkeling van 3 fietsroutes langs het Steen industriële verleden van Gelderland:

  

 

 • Anja van Norel, wethouder Zevenaar
 • Marcel Willemsen , Secretaris Van Steen en Natuur
 • Cees Alewijnse, voorzitter STIENEO
 • Bert Bloo, projectleider STIENEO
 • Erna Kruitwagen , Directeur Baksteen- en dakpanmuseum De Panoven
 • Hanneline Oosting , adjunct directeur RBTKAN

Stieneo-logo-klein

 

Noot voor de redactie: Meer informatie over de nieuwe routes ‘Steengoed’ wordt gegeven door Hanneline Oosting, adjunct directeur RBT KAN, tel. (0481) 366 250, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Foto’s ter illustratie van een mogelijk artikel kunnen onderstaande link worden gedownload. https://www.dropbox.com/sh/qa3cgewswlkiyqv/AABy-d5cCOmtQ27ysglDVVcxa?dl=0   

Nieuws

Wie is online

We hebben 166 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
3447236

Sponsoren

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd