Text Size

Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving

 • Robinson schoenfabriek (1930)

  Robinson schoenfabriek (1930)

 • Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

  Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

 • Splendor (1931)

  Splendor (1931)

 • Steenfabriek Bemmel

  Steenfabriek Bemmel

 • Nyma

  Nyma

 • Nyma

  Nijmegen in opbouw (1950)

 • Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

  Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

 • Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

  Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

 • Automatic Screw Works (1934)

  In de fabriekshal van de Automatic Screw Works (ASW) Apparatenfabriek, waar de spiraalvorm van de geisers worden gewikkeld (1934)

 • Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

  Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

Industrieel erfgoed

Tentoonstelling "Kijk Omhoog, Kijk Vooruit"

Vanaf 18 september 2021 kun je de tentoonstelling ‘Kijk Omhoog, Kijk Vooruit’ over de wederopbouw van de Nijmeegse binnenstad na de verwoestingen in 1944 bezoeken.

In twintig jaar werd een nieuw centrum gebouwd met een architectuur die uniek is in Nederland. Om die architectuur goed te zien kijk je omhoog! De wederopbouw was tussen 1945-1965. De oorlog moest vergeten worden: Nijmegen keek vooruit.

‘Kijk Omhoog, Kijk Vooruit’ is onderdeel van de manifestatie ‘Nijmegen Wederopbouwstad’, 

 • Locatie: De tentoonstelling is te bezoeken op de 1e etage van de Molenpoortpassage
 • Wanneer: 18 september tot 21 november van 11.00 tot 17.00 uur.
  Let op: op maandag gesloten

Om de Wederopbouw in Nijmegen te herkennen en te waarderen moet men de tijdsgeest kennen (handen uit de mouwen, vooruit!) en letterlijk omhoog kijken om de typerende architectuur te zien.

Onderwerpen die aan de orde komen: een nieuwe moderne stad bouwen of het oude herstellen, de kenmerkende architectuur van de binnenstad, de iconen van de Nijmeegse wederopbouw, de nieuwe woonwijken, de industriële groei na de oorlog en natuurlijk het leven tijdens  de naoorlogse periode

 

 

Open Monumentendag

Een fietstochtje langs de industriële monumenten van Wijchen

Goed voor zo’n 2 tot 2,5 uur fietsen ca. 25 km .
 

Bij de Wijchense Molen start op zaterdag 11 september 2021 in het kader van de Open Monumentendag om 11.00 uur de fietstocht langs de fabrieken, die de Wijchense industrie op de kaart hebben gezet.

Een werkgroep van de Historische Vereniging Tweestromenland organiseert deze fietstocht op basis van het boek Waardevast Erfgoed in Wijchen, waarin verhalen over 20 bedrijven staan,  dat verscheen december 2020 .

We fietsen over de verschillende industrieterreinen o.a. Wijchen-Oost Nieuweweg , Bijsterhuizen, en via het buitengebied naar bedrijventerreinen Loonse Waard in Niftrik en (Breekwagen in Bergharen ? ).

We fietsen langs de oudste monumentale Wijchense industrie; De Wijchense Molen en Eromesmarko.  We zien eveneens de bedrijven Modderkolk en Berko, die hun oorsprong hebben in Wijchen. Intussen komen we ook langs de later in Wijchen gevestigde bedrijven Synprodo, Nooteboom, Banken Champignons en Machinefabriek De Boer.

Dit zijn allemaal bedrijven in Wijchen met een rijke historie, die al meer dan 100 jaar werk gaven aan Wijchenaren en die ook in de hele wereld hun producten, in Wijchen gemaakt, afzetten.

 

Inlichtingen:

Bert Bloo
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0651122155

 

                                                                                                                                        

SIGNEERSESSIE VOOR BOEK ‘WAARDEVAST ERFGOED IN WIJCHEN’

De uitgave van het boek ‘Waardevast Erfgoed In Wijchen’, in december 2020, heeft vanwege de coronaperikelen (waardoor onder meer de boekhandels lange tijd gesloten moesten blijven) niet de aandacht gekregen die het eigenlijk verdient. De recente versoepelingen maken het nu mogelijk om dit boek onder de aandacht van met name Wijchenaren te brengen. Daarom zullen de vier auteurs – Bert Bloo, Guus van Heck, Harrie Bakker en Nic Bakker – op zaterdag 19 juni tussen 11.00 en 15.00 uur aanwezig zijn in Plantage boekhandel De Kleijn om uw boek te signeren. Het boek is een prima idee voor een cadeau met Vaderdag, de dag erna. Iedereen die zijn/haar boek laat signeren, ontvangt bovendien een leuke attentie. 

Er zijn inmiddels al veel positieve reacties van lezers binnengekomen. Een greep daaruit:

 • “Het boek ‘Waardevast Erfgoed in Wijchen’ is vooral een ode aan alle industriële bedrijvigheid in de gemeente Wijchen. Herinneringen oproepen, dat doet dit verzorgde boek en dat was ook de bedoeling!”. (Cor van den Heuvel)
 • “In hun zoektocht naar waardevolle gebeurtenissen, bijzondere mensen en vermeldenswaardige verhalen hadden de schrijvers nooit verwacht dat er zoveel pareltjes naar boven zouden komen.

Met persoonlijke herinneringen neemt Bert Bloo ons mee naar de tijd waarin hij opgroeide. Hij geeft daarmee een mooi beeld van het Wijchen uit de jaren 50-60 van de vorige eeuw. Ook de rol van oud-burgemeester van Thiel in die tijd is niet onvermeld gebleven”. (Guus van Heck)

 • “Een groot aantal foto’s en andere illustraties geeft een herkenbaar beeld van pakweg de laatste 70 jaren van 20 industriële bedrijven in Wijchen”. (Harrie Bakker)
 • “Knap hoe beleefde, beschreven herinneringen inzicht geven in hoe het was, zo begrijpen we het heden.

Voor Wijchenaren maar zeker ook voor ‘nog-niet Wijchenaren’ en nieuwkomers een aanrader”. (Eric Graauwmans)

 • “Een prachtig vormgegeven lees- en kijkboek, een verrijking voor alle Wijchense salontafels”. ( Frans)
 • “Heel interessant voor mensen uit Wijchen en de bedrijven waar het over gaat, maar ook daarbuiten omdat het een mooi beeld geeft van de recente geschiedenis.

Het is goed leesbaar, met niet te lange, aantrekkelijke verhalen en interessante feiten. Ook leuke en informatieve illustraties”. (Wil) 

Het boek is te koop à 15,00 euro bij de Wijchense boekhandel Plantage De Kleijn. 

Voor inlichtingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Wijchense molen - film de jonge molenaar

Beste monumenthouder, vrijwilliger, geïnteresseerde in Open Monumentendag Wijchen,
 
De landelijke Open Monumenten organisatie was vorige maand in Wijchen en heeft bij de Wijchense Molen een campagnefilmpje opgenomen.  

Begin juni is de landelijke campagne voor de 35ste editie die op 11 en 12 september 2021 plaats vindt met het thema 'Mijn monument is jouw monument' gelanceerd.  

Om met ons Wijchens erfgoed de landelijke social media campagne te mogen openen is een prachtige opsteker voor Jasper Huinink, Jeroen van de Water, de Wijchense Molen, onze gemeente en eigenlijk voor ons allemaal als betrokkenen bij ons Wijchens erfgoed en monumenten.  

Bekijk het filmpje zelf hieronder en deel het vooral met uw familie, vrienden en bekenden. 

  
Bron: YouTube.

Hopelijk tot ziens tijdens het Open Monumentenweekend.

U kunt via de landelijke website zien welke Wijchense monumenten deelnemen en welke activiteiten er zijn gepland. https://www.openmonumentendag.nl/waar-wil-je-naartoe/?search_type=gemeente&search_value=Wijchen 

 

Met vriendelijke groet,


Comité Open Monumentendag Wijchen

Michèle Buitenrust Hettema
06-47549227

Historische Vereniging Tweestromenland
Bezoekadres: Campuslaan 6, 6602 HX Wijchen
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Waardevast erfgoed in Wijchen - reacties/recensies

Compilatie reacties/recensies 

Door Bert Bloo ontvangen recensies ter promotie van het Boek:


Cor van den Heuvel

"Waardevast Erfgoed In Wijchen"

Het boek “Waardevast Erfgoed Wijchen“ is vooral een ode aan alle industriële bedrijvigheid in de gemeente Wijchen. De nadruk ligt dan begrijpelijk op de industrie in het dorp Wijchen zelf.

De industriële ontwikkeling krijgt een enorme stimulans als burgemeester Van Thiel in 1949 aantreedt. Al hadden bedrijven als Eromes, Brinkers, de Kleijn en Martens hun sporen al ruimschoots verdiend en boden ze werkgelegenheid in de karige jaren voor de oorlog.

Een zakelijk geschreven boek is het geworden. Niks wollige, krullerige taal, nee, rechttoe rechtaan. Daardoor zijn de beschrijvingen van de productieprocessen voor niet-techneuten soms wat taai. Maar juist die processen zullen bij velen de ogen openen: “O, zat dat zo!  “.

Vele lezers zullen zich herinneren hoe het zat in school op de banken en stoelen van Eromes, of hoe het Zeeuws meisje en de snacks van Brinkers smaakten. Sommigen zullen nog zitten op de bank van Eltink.

Lees meer: Waardevast erfgoed in Wijchen - reacties/recensies

Nieuws

Wie is online

We hebben 199 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
2868107

Sponsoren

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd