Text Size

Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving

 • Robinson schoenfabriek (1930)

  Robinson schoenfabriek (1930)

 • Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

  Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

 • Splendor (1931)

  Splendor (1931)

 • Steenfabriek Bemmel

  Steenfabriek Bemmel

 • Nyma

  Nyma

 • Aldwijnse

  Alewijnse

 • Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

  Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

 • Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

  Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

 • Automatic Screw Works (1934)

  In de fabriekshal van de Automatic Screw Works (ASW) Apparatenfabriek, waar de spiraalvorm van de geisers worden gewikkeld (1934)

 • Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

  Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

Media

WIE HEEFT BELANGSTELLING?

Het is vaak zeer boeiend verhalen te horen over ervaringen van zo‘n 50 jaar geleden.
Zo vertelde iemand  mij dat in de jaren na de oorlog bij de kapper in Hees op zaterdagmiddag niet werd geknipt. Zijn klanten, meest boeren uit het toen nog landelijke Hees, moesten dan worden geschoren. Tijd voor knippen was er dus niet. Door de winkelsluiting moest de zaak om 5 uur dicht, maar wie binnen was mocht worden geholpen, zodat het scheren nog wel een tijdje door kon gaan. Het zou jammer zijn als dit aardige verhaal verloren zou raken.
Zo moeten er nog veel meer verhalen leven bij mensen die nu 60, 70 of 80 jaar oud zijn over hun jonge jaren bij fabrieken die nu niet meer bestaan zoals Robinson, Swift, Nimco, Welle & Co, Nyma en noemt u verder maar op.


Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving, STIENEO, heeft zich als doel gesteld een aantal van deze verhalen op te sporen en vast te leggen en deze zo samen met het Regionaal Archief Nijmegen voor de toekomst te bewaren. STIENEO heeft de apparatuur ervoor. Uw verhaal heeft nu waarde, maar het is een aardige gedachte dat ook over 50 jaar uw stem nog gehoord zal kunnen worden !


Wie meldt zich aan? Wij zoeken naar zowel personen die hun ervaring willen vertellen als ook personen die helpen het verhaal te begeleiden als interviewers.
Aanmelden bij:

J. Hekking
Bredestraat 136
6543 ZX Nijmegen
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alewijnse 125 jaar

Logo Roothaan, Alewijnse & Co

Op 24 december 1888 werd onder leiding van C.M.V. Roothaan (1865-1930), J.P. Roothaan (1864-1933) en C. Alewijnse (1861-1936) de firma Roothaan & Alewijnse gesticht met als doel de productie en installatie van elektrische gloeilampen. De administratie en het beheer van het door de drie firmanten ingebrachte kapitaal viel onder de verantwoordelijkheid van C.M.V. Roothaan. Carel Roothaan verruilde voor deze functie in de nieuw opgerichte maatschappij zijn aanstelling op een kantoor van zijn vader, waar hij na een onvoltooide rechtenstudie als klerk werkzaam was. 

J.P. Roothaan werd technisch en zakelijk leider. De voor een dergelijke onderneming benodigde kennis en ervaring had Jos Roothaan sinds 1883 opgedaan in dienst van de Electrische Verlichting-maatschappij Wisse, Piccaluga & Co (een vertegenwoordiging van Siemens & Halske) en, sinds 1886, in de gloeilampenfabriek van De Khotinsky te Rotterdam. In 1887 was hij naar het buitenland vertrokken voor een studie in de elektrotechniek. Optimisme ten aanzien van de toekomst van de gloeilamp, de aanwezigheid van kapitaal, maar vooral ook de mogelijkheid tot samenwerking met een ervaren man op het gebied van de fabricage van elektrische verlichting, C. Alewijnse, deden hem besluiten naar Nederland terug te keren en deel te nemen in een nieuwe onderneming.

Lees meer: Alewijnse 125 jaar

Nieuws

Wie is online

We hebben 172 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
2071476

Sponsoren

DMC Firewall is a Joomla Security extension!