Text Size

Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving

 • Robinson schoenfabriek (1930)

  Robinson schoenfabriek (1930)

 • Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

  Orthopedische schoenmakerij Fa. Grol (1940-1950)

 • Splendor (1931)

  Splendor (1931)

 • Steenfabriek Bemmel

  Steenfabriek Bemmel

 • Nyma

  Nyma

 • Nyma

  Nijmegen in opbouw (1950)

 • Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

  Zeepfabriek Dobbelman Nijmegen (1930)

 • Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

  Medewerkers van de Swiftfabriek (1951)

 • Automatic Screw Works (1934)

  In de fabriekshal van de Automatic Screw Works (ASW) Apparatenfabriek, waar de spiraalvorm van de geisers worden gewikkeld (1934)

 • Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)

  Overhaalmachine van de afdeling zwikkerij van de schoenfabriek van Robinson (1950)


 • SPECIALE ACTIVITEITEN voor JONGEREN 

  Terug in de elektriciteitVan 16 mei 2013 t/m 28 augustus 2013 is de expositieTerug in de elektriciteit te zien in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. De expositie is een initiatief van Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving en het Novio Experience Museum.

  Drie belangrijke elektrotechnische Nijmeegse industrieën participeren in deze tentoonstelling: NXP, Alewijnse en Smit Transformatoren. Ook de andere typisch Nijmeegse bedrijven uit de Nijmeegse geschiedenis worden  in beeld  gebracht.

  Speciaal voor jongeren zijn er de volgende activiteiten georganiseerd gericht op belangstelling voor techniek :

  Tijdens de openingsuren van de expositie is er een kijkwijzer beschikbaar, waarmee jongeren zelfstandig de expositie gericht kunnen bekijken en er is er een zgn. werktafel, waaraan jongeren kunnen experimenteren met techniek

  Op 22, 29 mei en 5 juni worden in de middag in samenwerking met het Junior Technovium en het Technisch Creatief Centrum Nijmegen tijdens de expositie inloop workshops georganiseerd van 13.30 – 15.00 uur:

  • 22 mei wordt gewerkt aan een “zenuwspiraal”
  • 29 mei aan een “apparaat , waarmee je morseseinen kunt overbrengen”
  • 5 juni worden “figuurtjes met lampjes” gemaakt

  De inloopworkshops worden begeleid door 2 a 3 begeleiders voor maximaal 10 kinderen van 6-12 jaar.Kinderen kunnen zich opgeven via deze link op website van het TCCN.

  Kosten Euro 6,50 ( inclusief materiaal voor het werkstuk).

  Stieneo-logo-klein

   

 • “Nijmegen Blijft in Beeld” verzorgt op Dinsdag 21 mei 2013 van 19.30-21.30 uur in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis van Nijmegen, Mariënburg, een speciale filmavond, waarin de industrie in beeld wordt gebracht. 

  huisvandenijmeegsegeschiedenis

  De rijke collectie van NBIB heeft ook films over het industrieel verleden van Nijmegen. Aan bod komen onder andere ASW (de ‘nippelkeet’) Honig ( de ‘stiefselkeet’) en de NYMA. Kom naar de voorstelling en geniet van een verleden dat voor sommige nog een herinnering is maar voor veel anderen al geschiedenis.

  Deze voorstelling in het Huis is een mooie aanvulling op de nieuwe expositie Terug in de elektriciteit.

  • Toegang is gratis, maar een donatie van € 4,00 euro wordt op prijs gesteld.
  • Aanmelden gewenst via telefoonnummer 024 -329 36 99 gedurende de openingstijden van het Huis (di-za 11.00-17.00 uur). Inloop vanaf 19.15.

  ASW

  De metaalgieterij in de ASW Apparatenfabriek uit het jaar 1926 foto uit collectie RAN

   

 • Stieneo-logo-kleinVan 16 mei 2013 t/m 28 augustus 2013 is de expositieTerug in de elektriciteit te zien in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. De themaexpositie is een initiatief van Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving (STIENEO) en het Novio Experience Museum (NEM).

  Van rumboon tot transformator, van eerste lichtmachine (Smit ) tot hybride aandrijving (Alewijnse) en IC’s voor mobieltjes, van maakindustrie tot innovatieindustrie. De typisch Nijmeegse bedrijven uit de Nijmeegse geschiedenis worden in de expositie met beelden van werkers, apparaten, machines, producten, reclame materialen, verhalen en films vertoond. 

  Flyer expositie STIENEO-NEM Pagina 1

  Terug in de elektriciteit

   

  Typisch Nijmeegse bedrijven uit de Nijmeegse geschiedenis worden in beeld gebracht.

  Drie belangrijke nog bestaande elektrotechnische Nijmeegse industrieën participeren in deze tentoonstelling: NXP (voorheen Philips), Alewijnse en Smit Transformatoren met beelden en verhalen uit het verleden, heden en toekomst. Naast foto’s, films en interviews zijn er objecten zoals een lichtmachine geproduceerd door Willem Smit (Brush HMA Ridderkerk) uit het begin van de vorige eeuw en een moderne hybride aandrijving van Alewijnse.

  Tijdens de looptijd van de tentoonstelling vinden verder de volgende activiteiten plaats:

  - Op het Mariënburg plein staat een bijzondere beproevings transformator  ter ere van het honderdjarig bestaan van de Koninklijke Smit Transformatoren op 2 mei 2013.beproevingstrafo

   - Het Technisch Creatief Centrum Nijmegen en Junior Technovium organiseren op woensdagmiddagen speciale inloop workshops en lezingen voor jongeren over techniek. 

  - In samenwerking met “Nijmegen Blijft in Beeld” worden op 21 mei van 19.30-21.30 uur  films vertoond uit de geschiedenis van de Nijmeegse industrie.

  - Op 3 juli is er een speciale dag voor ex-werknemers met films en de presentatie van het boek “Voor drie tientjes in de week”  met interviews met ex-werknemers van Nijmeegse bedrijven uit het verleden .

  Met deze tijdelijke thema-tentoonstelling en activiteiten wil STIENEO onder andere draagvlak creëren voor een permanent museum van industrieel erfgoed van Nijmegen en Omgeving .

  Inlichtingen:                                                                            

  Bert Bloo, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   -    www.stieneo.nl  

  0243784251      

  Ineke Martin,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  -  www.nijmegenblijftinbeeld.nl

  Waar is de tentoonstelling?

  Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
  Mariënburg 26
  Nijmegen 

  Klik HIER voor een routebeschrijving.

   

  Mede mogelijk gemaakt door:

  * Smit Transformatoren Nijmegen (100 jaar)
  * Alewijnse
  * NXP
  * PHILIPS
  * Novio Experience Museum
  * Rabo Coöperatie fonds
  * Gemeente Nijmegen
  * Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland
  * Stichting Casterenshoeve
  www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl 

   Stieneo-logo-klein

   

 • Gezocht


  Modelbouwers van industriële processen?

   

  Er zijn modelbouwers voor modelspoorbanen, architectonische monumenten, stoommachines, kermissen, transportmiddelen, vrachtauto’s enzovoort. Zijn er ook modelbouwers die zich bezig houden met modellen van productielijnen/ machines van grondstof tot gereed product ?

  Graag hoor ik daarover in verband met een mogelijke tentoonstelling in het kader van de Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving ( STIENEO).

   

  STIENEO

  Bert Bloo

  0243733825

Nieuws

Wie is online

We hebben 226 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
3447108

Sponsoren

Our website is protected by DMC Firewall!