Stieneo-logo-kleinMedewerkers van verdwenen Nijmeegse bedrijven vertellen.
In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was Nijmegen een bruisende industriestad. Talloze mensen verdienden er hun brood in de fabrieken. Een aantal van hen vertelt in Voor drie tientjes in de week hoe het er toen in 'hun' bedrijf aan toe ging.

Voor drie tientjes in de week

Het zijn bijzondere verhalen. Over een loon van drie tientjes in de week bijvoorbeeld, waarmee je met je gezin moest rondkomen. Over een paar schoenen van f 6,95, de beroemde Jamaica-rumboon, de ondernemingsgeest van directieleden, verboden liefdes, de Dobbelmanspaarkaarten met Castellakopjes, de grote afhankelijkheid van de werkgevers en de werkomstandigheden. Wie kan zich nog voorstellen dat je bij de jaarlijkse overstroming van je bedrijf tot je knieën in het water van de Waal stond en met lieslaarzen aan toch gewoon je werk bleef doen? Over dit en ander wel en wee gaan de herinneringen van werknemers van toen in het boek Voor drie tientjes in de week.

 

Voor drie tientjes in de week
Het boek is het resultaat van een groot aantal interviews met (ex)medewerkers van Nijmeegse verdwenen bedrijven dat sinds oktober 2011 is afgenomen door vrijwilligers van STIENEO (Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving). Het boek is samengesteld en geschreven door Riny Jans en Bert Bloo. Het boek wordt uitgegeven door STIENEO.

Prof. dr. Dolly Verhoeven, schreef het voorwoord. Daarin pleit Verhoeven ervoor dat de herinneringen van oud-industriearbeiders niet alleen van belang zijn voor ons, op dit moment in de tijd, maar ook voor toekomstige generaties Nijmegenaren. Dat sluit aan bij het pleidooi van prof. dr. Paul Klep, oud-hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, die een artikel schreef over het belang van de instandhouding van Industrieel Erfgoed. Ook is een bewerking opgenomen van zijn Numaga lustrumlezing: "Industriestad Nijmegen: bloei en achteruitgang tussen 1890 en 1990". 

Dobbelman2

Zeepfabriek Dobbelman (1930) wagens worden geladen met dozen zeep bron: Regionaal Archief Nijmegen

Presentatie: Voor drie tientjes in de week
Op zaterdagmiddag 13 juli 2013 verzorgen Riny Jans en Bert Bloo,de samenstellers van het boek Voor drie tientjes in de week een presentatie met mooie sfeerbeelden, ook de presentatie heet Voor drie tientjes in de week.
Er is dan ook gelegenheid een exemplaar van het boek aan te schaffen voor de gereduceerde prijs van € 6,00.
De toegang is gratis.

Voor of na de presentatie kunt u de tentoonstelling "Terug in de elektriciteit" bezoeken.

Waar is de presentatie ? 
In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Mariënburg 26
Nijmegen

 

Stieneo-logo-klein