2018 wordt het jaar van de Nijmeegse schoenenindustrie. We gaan bijna 100 jaar terug in de tijd wanneer de eerste schoenfabrieken in Nijmegen ontstaan. Het programma kent vijf onderdelen: 1. exposities 2. cultureel programma, 3 educatief programma, 4. Flankerend programma, 5 publicaties.  De exposities zullen plaats vinden in de periode mei tot en met juli. 

In de z.g. spotlichtweken vinden de andere activiteiten plaats. De spotlichtweken zijn gepland aan het begin van de expositieperiode, tijdens de vierdaagse en ter afsluiting van het jaar van de Nijmeegse schoenenindustrie in september.

De activiteiten worden ondersteund door de uitgave van een tijdschrift (glossy) over de Nijmeegse Schoenenindustrie. Het tijdschrift bevat artikelen o.a. over de historie, gesprekken met oud-medewerkers, huidige productie, toekomst van de schoenindustrie en fotoreportages over hoe t was in Nijmegen. Daarnaast verschijnen er kleine boekjes over de geschiedenis van de schoenenfabrieken en wandel- en fietsroutes langs de historische hotspots van de schoenenindustrie in Nijmegen en omgeving en Kleve.
{youtube}YmFmM-s1LYE{/youtube}
Een Nederlandse schoenenfabriek in Nederland (1945). Wellicht de Swift schoenfabriek, bron: Youtube/Beeld en Geluid 

 
Medewerkster van de Swift Schoenenfabriek uit Nijmegen achter de stikmachine (1943), bron: geheugenvannederland.nl  



{youtube}H_H9UYdgK-M{/youtube}

Een Nederlandse schoenenfabriek in Nederland (1940). Wellicht weer de Swift schoenfabriek, bron: Youtube/Beeld en Geluid 

EXPOSITIES: 

  1. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis: het oude productieproces
    In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis wordt in de maanden mei, juni en juli een tentoonstelling gehouden die inzicht geeft in het ontwerp , de produktie van schoenen in Nijmegen. Met behulp van oude machines, foto’s , films en toelichtingen wordt inzicht gegeven in het maakproces van schoenen in Nijmegen. In samenwerking met het Schoenenmuseum in Waalwijk, het schoenenbedrijf Nimco, het Nijmeegs Archief, het Schuhemuseum in Kleve en particuliere verzamelaars verwachten  wij een  informatieve, interessante en educatieve tentoonstelling te organiseren. Oud werknemers uit schoenenindustrie wordt gevraag om gastheer te zij tijdens deze tentoonstelling. 
     
  2. Het Valkhof: schoenen door de eeuwen. ( situatie is nu wat onzeker) Alternatief: Inbrengtentoonstelling van schoenen of producten die ermee te maken hebben door  Nijmegenaren . Aantrekkelijk idee i.v.m. bijdragen van Nijmegenaren.
     
  3. Expositie Schoenenfabricatie nu. 
    In een pop-up expositie wordt getoond hoe schoenen nu worden geproduceerd . Het idee is om midden in de stad in een winkelpand dat leeg staat drie maanden een tentoonstelling te organiseren over schoenenindustrie nu en in de toekomst. Een andere mogelijkheid is om deze expositie te organiseren in het pand van de Nimco aan de Tooropstraat.

 

CULTURELE ACTIVITEITEN

  1. Prateur, Muziektheater De Plaats 
    In september 2018 verzorgt Prateur een locatietheaterprogramma over de Nijmeegse schoenenindustrie op plekken die met die industrie te maken hebben. Muziektheater De Plaats is een gezelschap dat zich sinds 1998 toelegt op kunst, kunsteducatie en alle dwarsverbanden daartussen. Muziektheater is de vorm, het werken op locatie de inspiratiebron. De Plaats werkt met kunstenaars uit alle kunstdisciplines en met uitvoerend kunstenaars uit het professionele én het amateurkunst circuit

  2. Andere culturele activiteit wordt nog gedacht

 

Reclame Robinson schoenen, bron: Geheugenvannederland.nl 

EDUCATIEVE ACTIVITEITEN 

  1. Mooiste paar schoenen van 2018
    Leerlingen van VO-scholen maken op school schoenen. De scholen kiezen hun tien paar mooiste schoenen die worden tentoongesteld in een ruimte ( bv bibliotheek). In een feestelijke manifestatie worden de tienpaar mooiste en het mooiste paar schoenen gekozen.
     
  2. Do it Yourself
    In een werkplaats kunnen belangstellende een workshop schoenen maken doen. Er wordt een programma voor basisscholen aangeboden met expositiebezoek en het Do it Yourself aangeboden 
  1. Interviews met oud-werknemers 
    Er worden interviews met oud-werknemers gehoude. De resultaten worden te beschikking gesteld aan het archief.

 

FLANKEREND PROGRAMMA 

  1. Uitwisseling met Kleve. Kleve is de bron van de Nijmeegse schoenenindustrie. Er is zelfs een klein schoenmuseum. Met Kleve wordt ook in het kader van Gelderland Grensland een programma gerealiseerd
  2. Foto’s en affiches van de geschiedenis van de Nijmeegse schoenenindustrieën de etalages van
  3. Open dagen van schoenmaker. Schoenmakerijen stellen hun werkplaats open en geven uitleg over die werkplaats en hun werk. Geven inzicht hoe t werk veranderd is en hetzelfde gebleven is.
  4. Wandeltochten/Fietstochten in het kader van de Nijmeegse schoenenindustrie. Rondleiding langs de plekken waar het ooit was. ( tocht langs de fabriek van Wellen, Nimco, Empress, etc, etc). Schoenenfietsrondje Nijmegen-Kleve 

 

PUBLICATIES

  1. (Glossy) Tijdschrift dat inzicht in Nijmeegse schoenenfabricage in heden en verleden
  2. Kleine boekjes over de schoenenfabrieken van Nijmegen. ( lage prijs)
  3. Fiets en wandelroutes langs interessante schoenenverleden

Bron: Vakblad voor de Schoenmakerij en den Schoenhandel uit 1936