Het lijkt dat Stieneo, met uitzondering van Wijchen, wat sluimert. Niet is minder waar. De activiteiten van Stieneo zijn op het ogenblik alle in voorbereiding. We zouden nu naar buiten getreden zijn als initiatiefnemer van de Manifestatie Nijmegen Wederopbouwstad.
Echter… corona was ook hier de spelbreker. Daarom hieronder een overzicht van de huidige, wat verborgen, activiteiten van Stieneo:
1:Geschiedenis van de NYMA
Henk Jansen schrijft de Geschiedenis van de NYMA. Henk heeft het onderzoek klaar en is bezig met de tekst en … foto’s. Henk hoopt dat het boek in de herfst klaar is.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
2: In de NYMA-gebouwen de industrie als versiering/aankleding
Stieneo is actief om op het terrein van de NYMA twee zaken te realiseren.
Ten eerste is het de bedoeling op het buitenterrein rond de NYMA plekken te krijgen waar machines uit de Nijmeegse industrie - als ware het beelden - komen te staan. Geen beeldenroute maar een machineroute van de Nijmeegse industrie.
Ten tweede: De NYMA wordt in Nijmegen de ‘hotspot’ voor cultuur, ambacht en leisure. ( De opvolger van de Honig, dat gedeeltelijk afgebroken wordt). In de gebouwen van de NYMA wil Stieneo aandacht voor de geschiedenis van de Nijmeegse industrie. Niet door middel van een museum, maar in de aankleding van het gebouw.
Met foto’s, artikelen en gereedschap uit de Nijmeegse industrie wordt aandacht besteed aan de Nijmeegse industrie. Voorbeeld: op wanden komen met foto’s van de Nijmeegse schoenfabrieken, kasten met leesten, schoenen en gereedschap. Zo kan met begeleidende teksten inzicht en kennis verkregen worden van de geschiedenis van de verschillende Nijmeegse industrieën.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen
3: MANIFESTATIE NIJMEGEN WEDEROPBOUWSTAD voorjaar 2021
In de Wederopbouwperiode (1945-1965) werd Nijmegen een belangrijke industriestad in Nederland. In die tijd werden nieuwe fabrieken gebouwd, het productieproces veranderde ingrijpend. Duizenden Nijmegenaren werkten in die industrie. Na de aandacht voor de schoenenindustrie richtte Stieneo zich op die Wederopbouwperiode. Welke fabrieken stammen uit die tijd? Waarom zijn ze bijzonder, hoe veranderde het productieproces?
De achterliggende gedachte is: hoe kunnen we ervoor zorgen dat niet lichtzinnig met dat verleden wordt omgegaan. Er is immers al genoeg verdwenen van de Nijmeegse industrie.
Stieneo heeft het initiatief genomen om samen met allerlei andere clubs in Nijmegen een Manifestatie over de Wederopbouw van Nijmegen te organiseren. Die manifestatie zou plaats vinden in het najaar van 2020, als gevolg van de corona crisis is de manifestatie uitgesteld tot het voorjaar 2021.
Stieneo is verantwoordelijk voor het onderdeel industrie tijden de Wederopbouwmanifestatie. en hoopt de aandacht voor die periode goed onder de aandacht te brengen. Met als gevolg bewust omgaan met dat stuk industriële geschiedenis van Nijmegen.
Bron: Delpher.nl
Opstelling van transformatoren achter het schakelhuis van de Provinciale Geldersche Electriciteits Maatschappij (PGEM), op de hoek met de Winselingseweg. Op de achtergrond het bijna voltooide vergrote spinnerijgebouw (Continu-spinnerij) van Kunstzijdespinnerij Nyma NV, gebouwd in de periode 1947/1951 naar ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Zandstra, Giesen en Sijmons.
Bron: Regionaal Archief Nijmegen