Persbericht / i.v.m. uitgave boek ‘WAARDEVAST INDUSTRIEEL ERFGOED IN WIJCHEN’ en overhandiging van eerste exemplaar aan wnd. burgemeester Marijke van Beek op vrijdag 11 december a.s. , 14:30 uur, locatie Oude Molen Wijchen, Bronckhorstlaan. 

Op 11 december a.s. verschijnt bij de Wijchense uitgeverij De Kleijn het boek ‘Waardevast Erfgoed In Wijchen’. Vier senioren uit Wijchen (Bert Bloo, Harrie Bakker, Guus van Heck en Nic Bakker) presenteren hierin het resultaat van drie jaar onderzoek in en over twintig Wijchense bedrijven. Enkele daarvan bestaan al niet meer – zoals Eltink Meubelen, Wytric Textielfabriek en Brinkers’ Margarinefabriek – maar stuk voor stuk vertellen ze een interessante geschiedenis. Wijchen kent men meestal wel vanwege de archeologische vondsten, het kasteel en sinds de middeleeuwen ook als marktcentrum voor de paardenhandel, maar bij velen is Wijchen minder bekend als een plaats met een rijke historie aan industriële activiteit. In hun zoektocht naar waardevolle gebeurtenissen, bijzondere mensen en vermeldenswaardige verhalen en anekdotes hadden de schrijvers nooit verwacht dat er zóveel pareltjes naar boven zouden komen. Om deze voor het nageslacht te bewaren, geeft het boek een herkenbaar beeld van veranderingen en ontwikkelingen van pakweg de laatste 70 jaren. Een groot aantal foto’s en andere illustraties maken de beschrijvingen nog eens extra de moeite waard. 

De uitgave van dit boek kwam tot stand in samenwerking met Historische Vereniging Tweestromenland en met hulp van de Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving (STIENEO). Financiële bijdragen werden ontvangen van de onderzochte bedrijven, van Bedrijfsmakelaar Van Thiel en van de gemeente Wijchen. En zonder de interviews met talrijke personeelsleden in de bedrijven was dit boek natuurlijk niet mogelijk geweest!

Het boek is te koop à 15,- euro bij de Wijchense boekhandel Plantage De Kleijn, bij de Historische Vereniging Tweestromenland, Museum Kasteel Wijchen en de VVV.

De overhandiging van het eerste boekexemplaar op vrijdag 11 december a.s. vindt plaats na een kennismakingsgesprek van de burgemeester met de vier auteurs en een vertegenwoordiging van de Wijchense ondernemers. In verband met corona kan dit helaas alleen in beperkte kring gebeuren, in het Huis van de Gemeente. Daarna loopt het gezelschap naar de nabijgelegen Oude Molen aan de Bronckhorstlaan waar molenaar Jeroen van de Water om 14:30 uur in de openlucht de gasten ontvangt voor de officiële presentatie van het boek. Dat gebeurt dan op een historische plek, op de Molenberg, tegen het decor van het oudste industriële erfgoed van Wijchen.

 
Links Eltink Meubelfabriek, rechts Brinkers Margarinefabriek, beide uit Wijchen. Bron: Historische Vereniging Tweestromenland


Inlichtingen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Tel. 024 6792925